Kem Tahan Lasak Kompleks Palapes UM 2013
POSTED ON Saturday, 7 December 2013 AT Saturday, December 07, 2013 \\
Wello wello readers,, hehehe,, dah lama tak update blog,, hari nie yatt nk cite pasal kem,, korang penah tak pegi kem yang paling bermakna dalam hidup korang,, yess itu la yang yatt nk highlight kan kat sini,, huhuhuhu,,

Dua hari lepas yatt baru balik dr kem yang dianjurkan oleh skolah yatt tapi under faci palapes UM,, perghhh!! Kem kali nie mencabar gile tau sebab  aktiviti kem tak macam tahuntahun sebelum nie yang  more to sukan,, tapi tahun nie lebih kepada latihan kecergasan dan fizikal,, perghh memang best la lagilagi dengan ade nye tuan saiful yang sportingdan hensem,, puan rafiqah yang cantik tapi garang,, puan hanim yg perangai boleh tahan gilegile macam yatt jugak,, dan puan farlina yang comel dan garang jugak,, heheheheeh,, mereka nie semua berpangkat leftenan muda tau,, perghh!! Yatt dalam krs dah pangkat pegawai waran,, teringin jugak nak naik lagi sampai macam mereka nie,, yatt bukan nak kejar pangkat sebenarnya,, tapi teringin nak jadi macam mereka nie,,


Okay now yatt akan cerita aktiviti dari hari pertama,, first day lepas dh siap pendaftaran dan sebagainya dan dah sampai UM,, kiteorang diperkenal kan dengan faci2 diatas nie,, mereka lah yang jaga kami dari hari pertama sampai hari keempat,, first day aktiviti kiteorang adalah,, melawat balai bomba pantai,, ekceli kiteorang nak buat abseiling tapi tak dapat nk buat sebab hujan,, dinding licin,, so terpaksa batalkan demi keselamatan kami semua,, so kiteorang di beri peluang pakai baju bomba dan pakai yang tabung oksigen mcm orang gi skuba tu en,, haa,, tapi yatt tak sempat pakai sebab dah lambat,, first day jugak kteorang tibe2 dah kene kawad,, tapi yatt tak kesah pun,, sebab yatt memang suke berkawad pun,, hhuhuhu,, then lepas tu kami diberi masa rehat dari pukul 5 sampai 6.30,, so ramai yg amik peluang untuk mandi,, dan solat,, yatt pun mandi gak,, pastu malam kiteorang buat aktiviti kumpulan,, yatt kumpulan satu,, name kumpulan yatt Tating,, heheh,, semua kumpulan nama berkaitan sejarah spartans la,, atom la,, prophants la,, tapi kumpulan kiteorang je yang sempoi letak nama Tating,, Tating bermaksud tabah+sporting,, heheh,, then malam tido lah en,,


So this is us,, tu tag line kami,, smiley up! Okay skang cite pasal hari kedua pulak,, hari kedua bermula dengan aktiviti senaman pagi dan PT yang bermaksud physical training,, mulemule yatt dah eksited sebab yatt dah penah buat PT mase kat kem krs,, tapi tengok lain pulak dengan PT yang yatt penah buat,, tapi yatt still enjoy buat PT tu,, then first aktiviti pagi tu ialah merentas halangan,, ekceli yatt dah penah buat merentas halangan dua tahun lepas,, pastu bile buat aktiviti tu semua yatt tak sangka yatt  boleh lepas monkey bar,, sebab ramai yang tak dapat buat,, hehehheheehhe,, happy giler!! Pastu petang pulak kiteorang pegi padang varsity untuk eksersize,, dah puas eksersize semua then balik kat kompleks palapes balik untuk bersihkan diri dan solat,, malam pulak ade ceramah pasal cabaran hidup remaja masa kini,, ya allah masa tu yatt dah tersengguksengguk dah sebab yatt makan ubat selsema yg buat ngantok tu sebelum ceramah tu,, menyesal lak makan,, huhuhuhuhu,,

then pukul 11.30 kalo tak silap,, kteorg kumpul balik untuk aktiviti OBH (operasi burung hantu) atau senang cite night walk la,,kiteorg semua diasingkan dekat luar lapangan kawad ikut kumpulan,, pastu yatt orang pertama yang puan farlina lepas kan masuk dalam lapangan kawad tu,, puan farlina cakap jalan masuk dalam tu,, bile tanye sampai dalam tu buat ape? Puan farlina just cakap jalan je,, so yatt pun jalan jela,, bile dah masuk yatt tak tau nk buat ape sebab tak diberitahu apeape,, then yatt jalanjalan sampai tengah siket then berhenti,, then yatt jalan ketengah siket lagi then duduk,, pastu rase macam basah sangat je then bangun balik,, tibetibe yatt terdengar bunyi tapak kaki kat blakang yatt,, then bile pusing nampak tuan nazar kat bawak pokok kat hujung lapangan kawad tu,, yatt pun pegi la kat sana,, bile dah sampai tuan suruh yatt duduk kat situ,, yatt ditempatkan ditengahtengah lapangan kawad tu,, so yatt boleh nampak semua orang,, mase kat kem yatt batuk teruk sebab demam,, sebenarnya yatt dah 3 minggu batuk and selsema teruk,, since kat kampung lagi,, pastu tuan nazar tnye kenapa yatt datang kem ni? Yatt cakap la yang memang minat camping,, memang selalu join camp krs,, pastu sebelum tuan pergi tuan sempat pesan kat yatt tutup kepala yatt dengan hoodie yatt tu supaya demam yatt tak makin teruk,, mase tu yatt rase macam seorang ayah yang nasihat kan anak dia supaya jaga kesihatan,, rase macam rapat semacam je dengan tuan nazar,, rase terharu sangat bile tuan nazar care pasal kesihatan yatt,,  ekceli bukan tuan nazar je,, tuan saiful, puan rafiqah, puan farlina, puan hanim, encik sabri and cikgu2 pun care jugak pasal yatt,, kengkawan jugak,, lepas tu tuan pegi settlekan orang lain,, then tuan datang balik kat yatt cakap kat yatt,, "cube gune deria keenam awak untuk lihat bende2 tu" mase tu yatt dah rase semacam je,, then tuan nazar pun pegi tempat lain balik,, bile tuan nazar pegi je,, yatt terus pusing belakang tengok if nampak apeape en,, then yatt nampak kat tepi hujung belah kanan yatt dekatdekat dengan tempat mellisa berdiri,, ade satu macam lembaga putih bergerakgerak tapi tak jelas la ape yang dia buat sebab jauh gile,, then dekat sebelah kiri yatt pulak,, yatt nampak ade lembaga hitam macam pakai baju kelawar dok kibaskibas tangan dia macam nak terbang,, rase nak tergelak pun ade,,hahahahaha,, then yatt bosan sangat dok sorangsorang,, sebab sebenarnya yatt nie takut gelap kalo sorangsorang,, so nak hilangkan rasa takut dan hilangkan rasa bosan tu,, yatt pun tido lah,, yatt tido sampai mimpi yang tuan nazar suruh yatt kumpulkan semua orang depan yatt then bile semua orang dah pegi yatt je still duduk kat tepi tu tutup muke,, then yatt terus bangun tido sebab takut kene tinggal,, heheheeh,, then kiteorang terpaksa hentikan aktiviti malam tu sebab hujan makin lebat,, huhuhuhu,, mase tengah kumpula tu tuan nazar cite la pasai perangai pesertapeserta semua yang buat tak tau je bile tuan panggil,, ada yang sampai lari jeritjerit sebab takut,, hahahahahahahha,, tapi memang betul,, ade la beberapa orang yg lalu depan yatt then yatt panggil pun still dorg buat tak tau je,, ape lah dorang tu semua,, hahahahah,, then kiteorang diberi peluang untuk rehat dan tido,, malam kedua tu yatt mimpi tuan dan puanpuan semua suruh kiteorang semua berkumpul awal pagi pastu suruh kemaskemas dengan ade bagpack besarbesar banyak pulak tu,, dengan lagu gagah setia nye dipasang kuat,, budakbudak bilik yatt semua dah kelam kabut kemaskemas,, tapi yatt still baring tak tau nak buat ape sebab tengah kompius ape yang berlaku sebenarnya,, haahahahh

Then untuk hari ketiga,, mcm tadi first buat senaman dan PT,, then kiteorang pergi jungle trekking., mase jungle trekking yatt jatuh banyak kali sebab tanah licin malam sebelum tu hujan kan,, saket gile punggung jatuh,, lepas jungle trekking kiteorang bergerak ke satu tempat,, which is yatt sendiri pun tak tau ape name tempat tu,, tapi ade tasik kat situ,, haaaa,, korang mesti pelik kan ape kene mengena tasik tu dengan cite yatt nie,, okay,, sebenarnya,, lepas jungle trekking kiteorang ade aktiviti memancing,, seronok gile memancing,, yang tak best nye umpan pancing tu,, cacing dengan cengkerik,, urghhh!! Geli gile okay!! Kumpulan yatt dapat tempat kat hujung ceruk tasik tu,, so memang tak banyak la ikan kat hujung tu kan,, then tibetibe kumpulan prophants which is kumpulan dua menang sebab dorang dapat ikan pertama,, huhuhuhuhuhu,, untung dorang,, then ikan kedua kumpulan yatt yang dapat,, kumpulan yatt dapat ikan talapia,, fuyoo!!! Hahahahha,, then mase yatt pegang batang pancing tu yatt dah dapat ikan tapi maybe berat and tersangkut apeape dalam air tu,, sampai batang pancing tu patah,, then mase mellisa pegang pulak,, tali pancing tu putus mungkin sebab ikan besar,, berat sangat kot,, huhuhuhu,, then lepas bergambar semua,, kiteorang pun balik bilik untuk solat and lunch,, then petang kiteorang buat aktiviti ikhtiar hidup,, pergh eksited gile sebab dah lama tak buat aktiviti ikhtiar hidup,, sebelum nie kat kem krs je buat ikhtiar hidup,, kem lain tak penah buat,, then kumpulan yatt dapat tugasan masak nasi dan proses serta bakar ikan keli,, yatt bersyukur sangat sebab yatt dah penah siang ikan keli mase gi kem naik pangkat krs hari tu,, tapi mase tu kene buat sekor je,, kali nie kene buat 4 ekor,, huhuhu,, mulemule tu asik melatah je sebab terkejut bile ikan keli tu melompatlompat,, tapi bile dah lamalama tu dah biasa la,, then yatt pun amik pisau ketuk kepala ikan keli tu sampai berlobang kepala ikan keli tu,, huhuhuh,, kalo tengok kumpulan prophants dorang ketuk kepala ikan tu alahai lembut nye,, kalo tengok yatt yang buat,, sumpah korang akan rase kesian tengok ikan tu,, hahhaah,, then bile dah siap tu kiteorang pun bakar la ikan kiteorang tu,, bile dah siap tu yatt pun tolong la kumpulan spartans dengan atom bakar ayam dorang,, yela,, yatt dah biase tolong ayah yatt kat kedai,, so dah biasa main dengan api tu semua,, then kiteorang main sukan air,, best giler main sukan air tu,, ekceli takde la susah sangat,, just perlukan kerjasama dan ketenangan nak handle ahli kumpulan kite,, mase sukan air tuan nazar asek panggil yatt mimi je,, dia kompius yatt dengan mimi,, katanya kami macam kembar,  hahahahahah,, jujur! Tu la first time yatt dengar orang cakap macam tu,, even masa first day tuan nazar tanye kat kiteorang yang kiteorang nie kembar ke? Hahhahah memang tak lah,, then masa solat maghrib yatt tido dalam bilik sebab yatt nie ABC(allah bagi cuti),, mase tido tu yatt mimpi ulat panjat pokok,, sebab petang tu dok tengok cacing umpan tu sampai mimpimimpi,, hahahahaha,,then mase makan malam cikgu yusuf pilih ikan keli kumpulan yatt untuk makan malam,, cikgu cakap sodapp,, puan norshilah pun cakap sedap,, hehehehe,, omg! terharunya!!! Hehhehhheheheh,, then malam ada ceramah lagi pasal UM,, alahai,, course yg yatt nak takde langsung,, huhuhuhu,, yatt minat kulinari and fesyen,, tapi takde pun dalam  kertas tu,, hmmm,, tapi yatt memang dah aim sri iskandar dari awal sebab idola yatt Hatta Dolmat dengan Farhan Razman duadua belajar kat sana,, huhuhuhuh,, then malam tu kiteorang dapat tido awal sebab ceramah habis awal,, tapi kami QM tak tido lagi sebab cikgu mintak tolong siapkan cenderahati untuk semua peserta,, cenderahati yang sangat menyentuh hati semua orang bile nampak bende tu,, 


Taraaaa!! Haa,, frame dan gambar nie la yang diberikan kepada semua peserta,, then lepas siap kerja nie,, cikgu alias tunjuk kat kiteorang semua gambar aktiviti sepanjang kat kem yang ada dalam camera cikgu,, lepas tu kiteorang godek camera cikgu amik gambargambar alaala budak hot heheheheheh,, mesti cikgu gelak gilegile en tengok gambar gedik kiteorang,, huhuhuhu,, then kiteorang masuk bilik pukul 1 lebih,, hehhehe,, mase masuk bilik tengok semua orang dah masuk tido,, 


Nie antara gambar selca kiteorang masa malam last tu yang amik gune ipod yatt,, kami nie QM sebenanya.. Bukan peserta,, tapi kiteorang dah macam peserta je,, hahhahahah,, 

Hari terakhirr,,, :((( pagi kiteorang pack barangbarang dan lipat balik katil medan kiteorang,, ouhh lupe nak cite,, nie la suasana bilik dan katilkatil kami,, dah lama sebenarnya nk merasa tido atas katil macam nie,, akhir nya dapat jugak,, huhuhuhu,, 


Okay sambung balik cite pasal hari terakhir,, hari last ni pagi kiteorang buat rehearsal majlis penutup,, then ade beberapa orang daripada kami yang buat persembahan merentas halangan,, perghh salut lahh kat korang,, nampak korang punya semangat kerjasama tu,, then berakhir la kem kami,, huhuhuhu,, sedihnya,, :(( harapharap tahun depan kem lepas yatt habis spm,, heheheh,, pastu lepas dah habis majlis penutup dan dah balik kompleks palapes balik,, kiteorang susun la katil medan tu macam mane kiteorang amik mase mule2 sampai then,, dah siap susun tetibe puan farlina suruh susun semua nya kat luar,, kiteorang pun susun la balik kat luar,, pastu bile dah nak siap susun tetibe puan hanim datang cakap kene susun kat dalam,, masa tu kiteorang semua rasa macam nak menjerit je,, tapi kiteorang buat jugak sampai habis,, then tibatiba...... Ade lori 3 tan datang park betulbetul depan bilik yatt tido tu,, then tuan saiful datang cakap kenapa susun kat dalam balik? Katil tu kene angkut naik lori 3 tan tu,, then ramai yang dah merungut ,, pastu yatt cakap kat dorang jangan merungut buat je,, then kiteorang pun buat jela sampai habes,,

Ade orang yang jaga PA system tu tanya kat kiteorang yang QM nie,, nanti dah masuk u nak masuk palapes tak? Hahahahhah,, okay ekceli kiteorang yang QM nie memang kaki camping kaki kawad,, tapi kiteorang tak suke cara training macam palapes tu,, lari sana lari sini bawak bagpack besobeso,,  hahahaha,, itu yang tak best,, kalau kawad bagi la kawad 2 jam tak henti pun kami sanggup,, asal bukan training macam palapes tu,, huhuhu,, rindunya kem,, dari hari balik tu dok tenung gambar nie sebab rindu mereka semua,, 


Hmmm,, kay nie last pic,, pastu nak caiww,, 


SA family <3 
Terima kasih kepada semua yang menjaga kami,, cikgucikgu,, encik sabri, tuan nazar, tuan saiful, puan rafiqah, puan hanim, puan farlina dan juga mak cik yang sedia kan makan minum kami,, kami hargai sangat,, terima kasih daun keladi,, bile free jumpe lagi,, terima kasih ajar kami erti persahabatan,, erti bekerja dalam kumpulan,, ajar kami tarian hakka,, tarian gengga,,ajar kami berdikari,, terima kasih sangatsangat,, sayang semua <3